Proglas. Foreword - Konštantín Filozof - sv. Cyril: 827-869; Pauliny, Eugen, 1912-1983; Chorváthová, Michaela; Turčány, Viliam, 1928-; Ambrušová-Trizmová, Johana, 1958-2002; Chorváthová, Michaela; Metod - Svätý Metod: 815-885 (Bratislava Perfekt, 2004)
Proglas je jedinečné dielo europskeho významu. Po prvý raz vychádza v slovenčine, v hlaholike a v angličtine súčasne. Vďaka tomu má aj široká verejnosť možnosť vidieť až ornamentálnu krásu písma, ktoré pre nás solúnski bratia vytvorili.
Reprezentatívne vydanie pozoruhodného diela ľ prvej staroslovienskej básne, ktorej autorom je Konštantín Filozof (sv. Cyril), v troch podobách: v preklade Eugena Paulinyho a prebásnení Viliama Turčnányho, v hlaholike a v angličtine. Dielo je ilustrované ikonami od Edity Ambrušovej a letristickými grafikami od Johany Ambrušovej.
Preklad zo staroslovienčiny (Cirkevná slovančina)- Turčány, Viliam.
Keywords: básne autorské; básne náboženské; Konštantín Filozof - sv. Cyril, tesne pred smrťou asi prijal rehoľné meno Cyril (byzantský filozof, teológ, misionár, jazykovedec, prekladateľ a hymnograf, zakladateľ slovanského písomníctva, brat Metod. * 827 Solún, Grécko - 14.02.869 Rím, Taliansko); Metod - Svätý Metod (grécky mních, spisovateľ, prekladateľ, právnik, prvý arcibiskup na území Slovenska, pápežský legát, misionár a svätec. Slovanský vierozvestca a učiteľ. * okolo 815, Solún, Byzantská ríša - 06.04. 885 Veľká Morava, Česko); Ambrušová, Johana (slovenská ilustrátorka, 22.04.1958 Trnava -); náboženské básne; Proglas; poézia; Turčány, Viliam (slovenský spisovateľ, oblasť záujmu: poézia, esej, literatúra pre deti a mládež, literárna veda, preklad. Nar. 24.02.1928 Suchá nad Parnou -); staroslovienská literatúra - texty