Juraj Jánošík : (Rozprávanie o zbojníckom kapitánovi) - Križková, Zuzana; Horváthová, Margaréta (Nevšedné životné príbehy, 2004)
Juraj Jánošík - legendárny zbojník, ktorý po stáročia stelesňoval sny slovenského ľudu o slobode a spravodlivosti, sa stal vďačnou témou mnohých umeleckých diel.