Juraj Jánošík (Rozprávanie o zbojníckom kapitánovi) - Križková, Zuzana; Horváthová, Margaréta; Jánošík, Juraj, 1688-1713 (Bratislava Perfekt, 2004)
Juraj Jánošík - legendárny zbojník, ktorý po stáročia stelesňoval sny slovenského ľudu o slobode a spravodlivosti, sa stal vďačnou témou mnohých umeleckých diel.
Zuzana Križková v spolupráci s historičkou Margarétou Horváthovou spracovali Jánošíkov nevšedný osud formou viac-menej fiktívneho príbehu, ktorý sa odohráva na pozadí protihabsburských povstaní na prelome 17. a 18. storočia. Čitateľ sa tak príťažlivým spôsobom dozvedá o dobových reáliách, o príčinách povstaní a ich priebehu, o spôsobe boja a jeho dopade na život prostého ľudu, no aj o historickom fakte, že Jánošík - pôvodne účastník povstania Františka II. Rákociho - po potlačení povstania naďalej podporoval známeho odporcu Habsburgovcov a očakával od neho to, čo ľud neskôr v početných legendách pripisoval jemu.
Výber z obsahu: Havran pre krutého správcu. Kurucká vojna. Priateľstvo v tieni šibenice. Zbojnícky kapitán. Vražda na objednávku. Biela kobylka a čierny vraník. Kurucký zbojnícky kapitán.
Keywords: biografie; Jánošík, Juraj (slovenský zbojník a národná legenda, hrdina ľudový. * 25.01.1688 Terchová ľ ć 17.03.1713 Liptovský Mikuláš, obesený); osobnosti historické; 17.-18. stor; legendy; zbojnícky kapitán; faktografická literatúra