Maťko a Kubko - Grznárová, Marianna, 1941- (Mladé letá, 2004)
Ďalšie vydanie slovenského detského "bestsellera" - o dvoch valachoch, čo na salaši pásli ovce a pritom aj búrku napásli, s medveďom sa skamarátili, učili kukučku kukať a vílu ovečky dojiť - nepochybne patrí k najvydávanejším a najpredávanejším rozprávkovým knihám uplynulého desaťročia, preto aj získal ocenenie Zlatá kniha roka 2001.