Doktor má tri tváre (The doctor wears three faces) - Bard, Mary, 1904-1970; Kralovičová-Rovenská, Oľga, 1961-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014 (Bratislava Mladé letá, 2003)
Autorka je sestrou známej vynikajúcej spisovateľky Betty MacDonaldovej, autorky takých románov ako Mary a ja, Vajce a ja, Usmievať sa zakázané, Príbehy tetky vševedky a ďalších. Má rovnaký zmysel pre humor, ktorý vyvoláva úsmev na tvárach čitateľov. Mary Bardová opisuje svoj život s lekárom. Každá kapitola sa začína citátom z lekárskej encyklopédie, ktorý vysvetľuje nejaký zdravotný neduh, a od toho sa odvíja dej. Nejde však o príslušnú chorobu, ale skôr o rozmanité životné osudy ľudí. V rodine Bardovcov choroby neuznávali, všetko liečila príroda. Keď však už ani tá nepomohla, vybrala sa pacientka k lekárovi - tak sa zoznámila Mary Bardová so svojím budúcim manželom. S naivnými ideálnymi predstavami o tom, aké úžasné to bude, keď sa stane lekárovou manželkou, sa zaňho vydala. Napriek ich harmonickému manželstvu bola však skutočnosť trošku iná a Mary dopadla z oblakov na zem a s humorom jej vlastným toto ,,uzemnenie" opisuje.
Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: romány autorské; profesijné romány; lekárske prostredie; rodinné prostredie; humoristické romány; dievčenské romány; próza; Bard, Mary Jensen (americká spisovateľka dievčenských románov. Sestra Betty MacDonald - autorka románu Vajce a ja (1908-1958). Obe spisovateľky žily v Seattli. Nar. 01.01.1904 v Spojených štátoch - 01.01.1970); americká literatúra - texty; Kralovičová-Rovenská, Oľga (slovenská prekladateľka, ktorá prekladá už vyše 25 rokov. Začala prekladať z ruského jazyka, skúsila arménčinu a momentálne sa venuje iba angličtine. Preložila už vyše 80 kníh. * 1961 Slovensko -); pre čitateľov od 12 rokov; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)