Spevy: Výber - Chalupka, Samo, 1812-1883; Prokešová, Viera, 1957-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1998)
Básne významného predstaviteľa slovenského romantizmu, ktoré sa v najlepšom zmysle slova stali národnými. Mor ho, Turčín Poničan, Branko kto by ich nepoznal.
Výber z obsahu: Smútok. Mor ho!. Turčín Poničan. Valibuk. Žiaľ. Veštba. Kráľohoľská. Vojín na úmore. Bolo i bude.
Keywords: básne autorské; vlastivedné básne; epické básne; lyricko-epické básne; poézia; slovenská literatúra - texty; Chalupka, Samo (slovenský romantický básnik a evanjelický kňaz, mladší brat Jána Chalupku, 27.2.1812 Horná Lehota - 19.5.1883 Horná Lehota)