Harry Potter a Fénixov rád: 5. diel : (Harry Potter and the Order of the Phoenix) - Rowling, Joanne Kathleen, 1965- (Ikar, 2003)
Harry Potter má pätnásť rokov a ide do piateho ročníka Rokfortskej strednej školy čarodejníckej. Na rozdiel od väčšiny školákov sa na letné prázdniny neteší, a toto leto je obzvlášť nepríjemné. Nielenže ho Dursleyovci ako zvyčajne terorizujú, ale dokonca aj jeho najlepší kamaráti Ron a Hermiona sa správajú veľmi čudne a tajnostkársky. Harry sa túži vrátiť do školy a zistiť, prečo sa celé leto poriadne neozvali. Avšak sa k ním dostane skôr ako čakal. Harryho a jeho bratanca Dudleyho napadnú dementori. Dostáva sa do domu na Grimualdovom námestí k priateľom a dozvedá sa o Fénixovom ráde. Celý čarodejnícky svet a hlavne Ministerstvo mágie popiera návrat Lorda Voldemorta. Na Rokforte vládne teror, ktorého centrom je Ministerstvom nastrčená profesorka obrany proti čiernej mágií Dolores J. Umbridgeová . Rok je ťažký, lebo všetkých žiakov piateho ročníka čakajú skúšky VČÚ (vynikajúca čarodejnícka úroveň). Kvôli tomu je Harry nútený založiť organizáciu Dumbledorova armáda (DA), kde sám učí priateľov obranu p