Zablysnutie (Lightening Strikes) - Andrews, Virginia Cleo, 1923-1986; Bukovenová, Katarína; Fabianová, Viera (Bratislava Ikar, 2003)
Rain Arnoldová žije teraz v bohatej rodine Hudsonovcov, a hoci je obklopená nesmiernym bohatstvom, cíti sa viac ako kedykoľvek predtým ako outsider. Chýba jej úprimnosť a láska jej chudobnej rodiny, kde žila predtým. Útechu jej neposkytuje ani láska mladých mužov, ktorých pôvabné dievča priťahuje ako magnet. Rain dúfa, že by jej šťastie mohlo priniesť divadlo, ktoré je jej jedinou skutočnou vášňou. Zapíše sa na prestížnu hereckú školu v Anglicku a odcestuje k svojej starej tete Lenore do Londýna, do starobylého sídla Endfieldovcov, ktoré je opradené dlhou históriou. Niečo však nie je v poriadku. Rain v noci počuje tajomné kroky a vysoký smiech akéhosi dievčatka. Vidí čudesné svetlá v miestnostiach, ktoré sú zamknuté. A všetko na tomto mieste - vzduch, ticho, dokonca aj zamračené služobníctvo - je chladné a bezduché ako múzeum. Za chladným leskom prepychu a spoločenskej uhladenosti sa však skrýva čosi nevysloviteľné. Niečo, čo hrozí premeniť jej ružové dievčenské sny na nočnú moru, pred ktorou niet úniku...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; ságy rodinné; Andrews, Virginia Cleo (americká spisovateľka romantických románov, 06.06.1923 Portsmouth, Virginia, USA - 19.12.1986 Virginia Beach, Virginia, USA); romány pre ženy; próza; americká literatúra - texty