Jantárový ďalekohľad 3. diel. (The Amber spyglass) - Pullman, Philip, 1946- (Temné hmoty, 2003)
Lyra sa spolu s Willom pomocou magického noža dostáva do mnohých svetov, okrem iného aj do sveta mŕtvych. Pri hľadaní podstaty tajomného prachu či tieňov im v ďalšom svete pomáha aj doktorka Mary Maloneová. Lyrin otec, lord Asriel, sa zatiaľ pripravuje na posledný veľký boj s Vládcom. Podarí sa Lyre včas odhaliť, čo stojí za prachom? Porazí lord Asriel Vládcu, ktorý sa vyhlasuje za Stvoriteľa sveta? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v poslednej časti tohto napínavého príbehu.