Príčiny druhej svetovej vojny : (The Origins of The Second World War) - Taylor, Alan John Percivale, 1906-1990 (Perfekt, 2005)
Jeden z najuznávanejších historikov 20. storočia dokázal pútavým spôsobom sprístupniť predmet svojho skúmania miliónom ľudí. Zároveň patril i k najkontroverznejším autorom. Jeho bestseller spôsobil búrku rozhorčenia. Napadol v ňom všeobecne akceptované pravdy o druhej svetovej vojne, napríklad provokatívne vyhlásil, že Hitler si nekládol za cieľ vyvolať vojnu ako súčasť svojho zločineckého plánu, ale dostal sa do nej sčasti náhodou, vďaka nedostatkom iných.