Maľované leto - Chovan, Milan Igor, 1963- (Epos, 2005)
Každé dievčatko a každý chlapec má kopu priateľov, ale najlepší priatel', ten je iba jeden. Nájsť ho nie je také ľahké, ako by sa zdalo, ale Adam to šťastie mal. Kto je to Adam? Prepáčte, hneď vám ho predstavím. Adam je šikovný školák, ktorý veľmi rád maľuje. Leto prežíva u starých rodičov na dedine. Tu spozná Kamila a ihneď sa z nich stávajú nerozluční kamaráti. Dvaja nezbedníci nemajú o zážitky a dobrodružstvá núdzu, a hlavne... Ale nazrite radšej do knižky, tam sa dozviete viac.