Vietor v Tatrách: Fakty a rozhovory o Vysokých Tatrách. Aké boli, sú a budú - Motyčka, Václav; kolektív fotografov (Ružomberok Epos, 2005)
Vietor v Tatrách - to je názov prvej a zatiaľ jedinej publikácie o novembrovej kalamite v slovenských veľhorách. V polovici februára vyšla vo vydavateľstve EPOS, s. r. o. a jej autorom je Václav Motyčka. V knihe s podtitulom Fakty a rozhovory o Vysokých Tatrách. Aké boli, sú a budú je uverejnených 90 farebných fotografií, najmä z archívu TASR a Správy TANAP, ako aj z archívu autora. Okrem faktografických údajov obsahuje rozhovory, príbehy ľudských osudov, ale aj vízie budúcnosti. Jej cieľom je informovať o kalamitnej situácii vo Vysokých Tatrách a súčasne podporiť širokú občiansku diskusiu na túto tému.Kniha obsahuje štyri časti. Tretia časť ľ Rozhovory ľ zachytáva bezprostredne po udalosti postoje ôsmich odborníkov, ktorých životy sú úzko späté s Vysokými Tatrami. Príťažlivá publikácia s takmer stovkou fotografií je určená širokej verejnosti, ale aj odborníkom z oblasti ekológie, ochrany prírody, lesníkom, podnikateľom i verejným činiteľom.
Keywords: príroda slovenská; katastrofy prírodné; r. 2002; fakty; rozhovory; Vysoké Tatry - horstvo (Slovensko); Vysoké Tatry - horstvo (Slovensko)