Spoveď stroskotanca : (Relato de un náufrago) - Márquez, Gabriel García: 1928- 1928- (Odeon, 2008)
26. februára 1955 zmietla vlna z paluby kolumbijského torpédoborca Caldas osem členov posádky. Po niekoľkodennom pátraní ich vyhlásili za mŕtvych. O týždeň sa na opustenej pláži objavil Luis Alejandro Velasco, jediný námorník, ktorý nešťastie prežil. Desať dní sa plavil o smäde a hlade, nevedel, kde je ani kam smeruje, netušil, aký je deň. Velasco sa stal takmer národným hrdinom. Gabriel García Márquez v tom čase pracoval v denníku El Espectador a Velasco mu svoj príbeh vyrozprával. Stroskotancova verzia sa však od oficiálnej verzie líšila, preto sa Márquez rozhodol rozprávanie zapísať a na pokračovanie uverejniť v novinách pod Velascovým menom. Náklad novín sa okamžite zdvojnásobil, kolumbijský režim to však neprivítal s nadšením a chcel vydávanie novín zastaviť. V roku 1970 vydal tento sugestívny príbeh Márquez pod svojím menom. Kniha bola preložená do dvadsiatich jazykov.