Dotyk labutieho leta - Machová, Katarína: 1977-; Mitterová, Božena (Motýľ Bratislava, 2008)
Priatelia sú ako hviezdy... nevnímaš ich. Keď však chceš, pozrieš na nebo. Sú tam, sú všade... lebo priateľstvo je silnejšie ako láska. Katarína si berie niekoho, kto ju oberá o všetky ilúzie. Keď zistí, že jej manželstvo je klam, vracia sa k rodičom, s nádejou, že znova nájde samu seba. Tu sa však stretáva so smrťou a znova padá na kolená, aby sa opäť mohla postaviť.
Natália odbočí z vyšliapanej cestičky, aby chvíľu žila v ilúzii, že manželstvom sa sloboda nekončí. Manžel však dáva prednosť peniazom pred ňou a odchádza, a tak je tu znova pokušenie... Odolá mu?
Pomedzi dve priateľky vchádza Diana, s tieňom minulosti a súčasnosti, aby mohla dať svojmu dieťaťu to najlepšie, čo matka môže. Pritom však stráca samu seba. Aby sa očistila, je nútená pošpiniť si ruky cudzou krvou...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; romány o láske; próza; slovenská literatúra - texty