Kráľovné v tieni katedrál - Perniš, Jaroslav, 1964- (Historické biografie, 2003)
Dvadsaťpäť medailónov, dvadsaťpäť životných príbehov vznešených žien éry gotiky, z ktorých sa mnohé vzopreli diktátu mužov. Mali ambície, mali sny... Svet mužov mnohé zlomil, mnohé zahnal do kláštorného ústrania, mnohé sa podrobili morálke čias a zmierili sa s osudom. Boli však aj také, ktoré bojovali za svoje šťastie aj za cenu škandálu či odsúdenia zo strany súčasníkov.