Rosamunda: Skye O'Malleyová - Small, Bertrice, 1937- (Baronetka, 2005)
Pohledná dívka Rosamunda je dědička venkovského panství Friarsgate. Osiřela ve věku tří let, kdy jí zemřeli rodiče i bratr. Za jejího poručníka je určen strýc Henry, nejbližší mužský příbuzný. Ten ve své hrabivosti touží získat panství pro sebe a svou rodinu, a proto Rosamundu provdá za svého pětiletého syna, který však zanedlouho zemře. Ze strachu, aby si Rosamunda nevzala někoho cizího, ji strýc znovu provdá, tentokrát za starého příbuzného své manželky Hugha Cabota, o němž předpokládá, že bude hájit jeho zájmy - a že bude žít jen tak dlouho, aby Henry dokázal zplodit dalšího syna. Trochu se však přepočítá: starý Hugh si Rosamundu zamiluje a naučí ji všemu, co je třeba k vedení hospodářství a především z ní vychová samostatnou a nezávislou mladou ženu. Když ucítí, že přichází jeho chvíle, sepíše poslední vůli, v níž svěří Rosamundu do péče samotnému anglickému králi Jindřichu VII., aby tak překazil plány Henryho.