Posledný hriech - Zrubec, Laco, 1931-2011 (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2001)
Laco Zrubec je verejnosti známy ako autor literatúry faktu a publicista. Môže sa pochváliť celým radom kníh, napríklad krátkymi úsmevnými príbehmi Rozbité okná, románom o poslednom mohykánovi gýmešského (jeleneckého) panstva grófa Karola Forgáča Gýmešský hárem, historickým románom Žofia Bosniaková, románom z obdobia okupácie Slovenska v rokoch 1938 - 1948 Starý kocúr, úsmevným románom o rozvadených susedoch Hanba, dielom Slávni Slováci sveta, historickým románom z obdobia tureckej expanzie Mohamedán z Ďarmôt... V historickom románePosledný hriech ho opäť zaujíma "duša udalostí". Zaoberá sa osudmi A. Pecháňa, ktorý z Ilavy odchádza do Budapešti a podieľa sa na pomaďarčovaní Slovákov.