O láske neláskavej - Lukáč, Emil Boleslav, 1900-1979 (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2003)
Motívy v tejto zbierke sú väčšinou lúbostné, plné rozporov a paradoxov. Naznačuje tu chápanie ľudského citu. Lásku vníma ako protikladnú hru citov a rozumu plnú bolesti a pochybností. Láska je vážne vyjednávanie, ale aj nezáväzná hra. Seriózny podnik, ale aj dobrodružstvo. Môže byť anjelským duetom, ale aj strohým dvojhlasom. A hoci od napísania Lukáčovej zbierky uplynulo už obdobie rovnajúce sa v podstate jednému ľudskému životu, na neláskavosti lásky sa nič nezmenilo...