Obrazce - Brendza, Boris, 1979- (Poézia 2000, 2000)
"...príroda tu svieti svojím vlastným tlmeným svetlom. Prinavracia sa k poriadku, k tajomstvu, k tej najmiernejšej časomiere vecí. Praveké pradeno slov zostáva nedopovedané, ale iba natoľko, ako ticho zostáva tak často prepočuté, nevyslyšané. Nik sa nestŕha zo sna, nebuntoší, nevstáva strapatý z postele. Nik len tak z roztopaše nezostreľuje z oblohy mesiac. To, čo sa tu odohráva, je ponocovanie, ale iné, viac-menej povznesené, i keď viac je už medzitým menej ako kedysi..."Ján Litvák