Tajné dejiny starého Egypta: Elektrina, akustika a zmiznutie vyspelej civilizácie - Brennan, Herbie, 1940- (Remedium, 2005)
Z hľadiska technickej dokonalosti Egypt dosiahol svoj vrchol v období Starej ríše, ako hovoria egyptológovia, krátko po založení štátu. Potom sa začal dlhý a pomalý úpadok trvajúci niekoľko tisíc rokov. Najúžasnejšie výkony staviteľstva, ale aj drobné predmety, ktoré dnes vieme vytvoriť iba najmodernejšími technológiami, sa vynorili akoby zo dňa na deň priamo z paleolitu. Pritom sa objavuje čoraz viac indícií, že napríklad Veľká pyramída v Gíze, či slávna Sfinga, sú ešte podstatne staršie, než sa dosiaľ predpokladalo. Preto čoraz viac autorov skúma otázku, či stavitelia najväčších pyramíd pracujúci s hodinárskou presnosťou a s vynikajúcimi vedomosťami o astronómii, matematike, akustike atď. neboli dedičmi alebo dokonca príslušníkmi oveľa rozvinutejšej civilizácie, ktorá zmizla následkom neznámej katastrofy a jej dejiny zostali pre nás utajené.