Tajomstvo času a vesmíru : (Time and Space) - Cave, Janet P. (Edícia záhad, 1994)
Odkedy je na Zemi život, ľudstvo dumalo o vesmírnych záhadách: o stvorení sveta, o podstate času, o svojej úlohe v kozme. V snahe porozumieť, prečo a ako vznikol svet a uspokojiť špecificky ľudskú potrebu zaviesť do chaosu poriadok, vytváralo mýty a legendy, v ktorých splietalo tajomstvá svojho pôvodu a jestvovania do zrozumiteľných vzorcov času a priestoru. S mnohými týmito tradičnými povesťami boli späté posvetné miesta mimoriadnej krásy a tvarov, vyvolávajúce zbožný úžas.