Tajomstvo času a vesmíru (Time and Space) - Cave, Janet P.; Fukatsch, Jozef: 1924-2006; Bursíková, Zlatica; Horáčková, Jana; Hawking, Stephen William: 1942- (Gemini Bratislava, 1994)
Odkedy je na Zemi život, ľudstvo dumalo o vesmírnych záhadách: o stvorení sveta, o podstate času, o svojej úlohe v kozme. V snahe porozumieť, prečo a ako vznikol svet a uspokojiť špecificky ľudskú potrebu zaviesť do chaosu poriadok, vytváralo mýty a legendy, v ktorých splietalo tajomstvá svojho pôvodu a jestvovania do zrozumiteľných vzorcov času a priestoru. S mnohými týmito tradičnými povesťami boli späté posvetné miesta mimoriadnej krásy a tvarov, vyvolávajúce zbožný úžas.
Obsah: Posvätné brány sveta. Mýty a vesmír. Stretnutie mýtu s vedou. Nové obzory vedy. Cestovanie v čase. Z pohľadu človeka. Meranie času. Čudné chvíle, zvláštne miesta. Register. Poďakovanie. Ilustrácie.
Keywords: Fukatsch, Jozef (slovenský publicista, pracoval v ČSRK i ČTK, vo viacerých denníkoch a týždenníkoch so zameraním na vojenskú problematiku v zahraničnej politike. Spisovateľ, prekladateľ, ovládal 12 jazykov. Nar. 27.12.1924 Bratislava, Slovensko - 17.12.2006 Bratislava, Slovensko); vesmír; javy záhadné; nevysvetlitelné javy; záhady vesmírne; čas a priestor; posvätné miesta; mytológia; teória relativity; mýty a vesmír; mýty a veda; nulový kruh; Hawking, Stephen William (anglický prírodovedec, jeden z popredných svetových teoretických fyzikov. Hawking je od roku 1979 lucasiánsky profesor matematiky na univerzite v Cambridge (post, ktorý zastával aj Isaac Newton) a vedecký pracovník na katedre Gonville a Caius tej istej univerzity. Skutočnosť, že zastáva tento post napriek takmer celkovej pracovnej neschopnosti kvôli amyotrofickej laterálnej skleróze, z neho urobila svetovú hviezdu. 8. januára 2009 sa stal emeritným profesorom, nakoľko dosiahol dôchodkový vek. * 08.01.1942 Oxford, Anglicko, Spojené kráľovstvo -); veľký tresk; osobnosti vedecké; vedci svetoví; obrazové publikácie; publikácie populárno-náučné