Ranil tvár ženy: Legenda o topoľčianskej Sedembolestnej - Zrubec, Laco, 1931-2011 (Matica slovenská, 2005)
Ústrednou témou knihy je príbeh nenaplnenej lásky starnúceho bohatého muža a mladej nemajetnej no talentovanej dievčiny, odohrávajúci sa na pozadí skutočných udalostí v okolí mesta Topoľčany. Skúsený popularizátor histórie, autor Laco Zrubec, na relatívne malom priestore s použitím prebádaného archívneho materiálu vykresľuje atmosféru doby na prelome 18. a 19. storočia, pričom prostredie nezabudol zaľudniť reálne žijúcimi postavami topoľčianskej, ale i slovenskej histórie.