Spišské povesti: Pozoruhodné príbehy zo slávnej minulosti zo Spiša - Marec, Anton, 1953- (Matica slovenská, 2004)
Starobylý, goticky vznešený Spiš ukrýva nielen perly stredovekej architektúry, ale aj tisíce fascinujúcich ľudských osudov, príbehov. Zbierka Spišských povestí je najstrhujúcejšou učebnicou spišských dejín. Dozviete sa o tatárskych vpádoch, bojoch rytierov o priezeň dám, živote v banských mestách, na hradoch, o živote mníchov v Červenom Kláštore a ďalšie tajomstvá.