Čarodejnica z Petrovíc: Historický román z Bytče a zo Žiliny - Kuglerová, Zuzana, 1955- (Matica slovenská, 2004)
Román žilinskej autorky čitateľov prenesie do čias na začiatku vlády Márie Terézie. Stanú sa svedkami jedného z posledných prípadov "honu na čarodejnice". Mladá a krásna Barborka z Petrovíc pri Bytči nedá spávať viacerým mužom. U jedného jej milota a krása vyvoláva nehu a túžbu ochraňovať, u druhého, mocnejšieho, spaľujúcu vášeň. Láska sa mieša so spupnosťou, ktorá neprijíma odmietanie. Moc sa spája s fanatizmom, intrigy doženú Barborku až na hranicu inkvizície...