Trinásť záhad: Prípady slečny Marplovej (The Thirteen Problems) - Christie, Agatha, 1890-1976; Redlingerová, Alena, 1946-; Grečner, Dušan, 1944-; Jusková, Katarína, 1947- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2005)
V jeden utorkový večer sa v dome slečny Marplovej stretne pestrá spoločnosť. Atmosféra je ako stvorená na rozprávanie tajomných príbehov o záhadných úmrtiach... Každý z hostí - či je to už spisovateľ Raymond West, maliarka Joyce Lemprierová, bývalý šéf Scotland Yardu sir Henry Clithering, miestny farár Petherick - môže prispieť svojou troškou do mlyna. Skoro všetci sa vo svojom okolí stretli so smrťou očividne spojenou s hrdelným zločinom. V útulnej, príjemne vyhriatej izbe sa dá každý pri riešení predostretej záhady strhnúť vlastnou teóriou. Nemal by však zabúdať na hostiteľku nenápadne sediacu v kresle pri kozube, ktorej brilantný mozog a triezvy úsudok poskytnú zakaždým prekvapujúco jasné logické riešenie.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; dobrodružné romány; próza; Christie, Agatha, písala aj pod pseudonymom Mary Westmacott (britská spisovateľka detektívnych románov, patrí medzi klasikov detektívneho žánru, 15.09.1890 Torquay, Devon, Spojené kráľovstvo - 12.01.1976 Wallingford, Oxfordshire, Spojené kráľovstvo); anglická literatúra - texty; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -)