Duch (The Ghost) - Harris, Robert: 1957-; Komorníková, Adriana; Revajová, Toňa: 1948- (Slovart Bratislava, 2009)
Hrdinom príbehu novej knihy Roberta Harrisa je profesionálny spisovateľ. Keď raz celkom nečakane dostane ponuku napísať memoáre bývalého britského predsedu vlády Adama Langa, neodolá tejto vábivej ponuke. Musí odísť za ním do Ameriky a dokončiť knihu v ústraní luxusného domu. Takmer v rovnakom čase, ako sa skrížia cesty rozprávača príbehu a šarmantného bývalého britského popredného politika, médiá zverejňujú kompromitujúcu správu. Pred niekoľkými rokmi na poste predsedu vlády schválil nezákonný zákrok proti štyrom britským občanom podozrievaným z terorizmu. Spočiatku sa zdá, že je to pre memoáre nepodstatná téma. Postupne sa však stáva kľúčovou, a nielen v životnom príbehu Adama Langa. Osudovo zasiahne aj autora jeho memoárov.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; psychologické romány; thrillery; Harris, Robert Dennis (anglický spisovateľ, novinár, televízny reportér BBS, 7.3.1957 Nottingham -); próza; anglická literatúra - texty; Revajová, Toňa (slovenská spisovateľka, redaktorka, prekladateľka. Pracovala ako učiteľka, odborná referentka, redaktorka (i šéfredaktorka, zástupkyňa šéfredaktora a jazyková redaktorka) vo viacerých periodikách. Pred odchodom na dôchodok v slobodnom povolaní prekladala z nemčiny a češtiny seriály pre dabingové štúdio. Žije a tvorí v Bratislave. * 05.11.1948 Katowice, Poľsko -)