Dotyk (The Touch) - McCullough, Colleen, 1937-2015; Krupa, Viktor, 1936-; Grečner, Dušan, 1944-; Jusková, Katarína, 1947- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2005)
Vo svojom najnovšom diele sa autorka svetoznámeho románu VTÁKY V TŔNÍ znovu vracia k svojim koreňom - do krajiny nesčíselných možností, do Austrálie na sklonku dvoch minulých storočí. Do krajiny oplývajúcej neobjavenými prírodnými krásami a obývanej tvrdými chlapmi a ženami, čo v nej okrem bohatstva hľadajú aj osobné šťastie.
Hľadá ho aj šestnásťročná Škótka Elizabeth Drummondová v naivnej predstave, že sa jej splní dievčenský sen. Netuší, že jej nastávajúcim, mužom veľkého, lež nepokojného ducha zmieta viacero vášní. Život v zlatej klietke vonkoncom nie je tým, čo si vysnila. Vo svojom rozčarovaní nie je sama. Ani ináč úspešný Alexander Kindross nedostal od nej to, po čom najviac túžil - lásku a mužských potomkov... Osud však zamieša karty po svojom.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; próza; Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, ktorý pracuje v oblasti všeobecnej a orientálnej jazykovedy, typológie, folkloristiky, japonistiky. Prekladá z orientálnych literatúr, najmä mytológiu a ústnu slovesnosť, 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); anglická literatúra - texty; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); McCullough, Colleen (bola austrálska spisovateľka. 01.06.1937 Wellington, Austrália - 29.01.2015 Burnt Pine, Nortlok, Austrália)