Existencia: Filozofické, prírodovedecké, psychologické a parapsychologické súvislosti existencie - Lichner, Marián, 1949-2007 (Cad Press, 2005)
Kniha uvádza novopoznané súvislosti procesu existencie. Vychádza z poznatkov prírodných vied s poukázaním na štvorrozmerný charakter skutočnosti a dôsledky, ktoré toto poznanie prináša pre človeka. Poukazuje na logické dôkazy existencie štyroch rozmerov skutočnosti a príčiny jednosmernosti plynutia času. Značná časť textov je venovaná logickým dôkazom autonómnosti fenoménu vedomia a jeho úlohe vo vývoji živých organizmov. Zdôvodňuje význam empirického, rozumového a intuitívneho poznania pre pochopenie procesu existencie. Analyzuje prínos prírodných a spoločenských vied a významných svetových náboženstiev k pochopeniu zmyslu života človeka a príčinných súvislostí tvorby osudu. Kniha opisuje proces existencie ako systém založený na duálnom princípe, na vzťahu možnosti a skutočnosti, v ktorom riadiacimi silami sú dva neoddeliteľne spojené univerzálne princípy: princíp príčiny a účinku a princíp rovnováhy.