Kroniky Narnie 1. diel: Čarodejníkov synovec : (The Chronicles of Narnia: The Magician's Nephew) - Lewis, Clive Staples, 1898-1963 (Kroniky Narnie, 2005)
Clive Staples Lewis od mladosti prejavoval živý záujem o mýty a legendy. Podarilo sa mu stvoriť svet Narnie, počínajúce Levom, čarodejnicou a skriňou z roku 1950. Nasledovalo ďalších šesť kníh a okamžite si získali popularitu pod názvom Kroniky Narnie. C. S. Lewis patrí k najobľúbenejším britským spisovateľom. Dodnes sa predalo vyše 85 mil. kníh Narnie. Veľkofilm na motívy Narnie pripravuje spoločnosť WETA, ktorá bola ocenená Cenou Akadémie za špeciálne efekty vo filme Pán prsteňov. Celosvetová premiéra bude v Royal Albert Hall v Londýne 7. decembra 2005. Je tisíc príbehov Narnie, prečítajte si prvýů Zlý londýnsky čarodejník Andrew úskokom pošle svojho synovca na prieskum do iného sveta, kam sa on sám neodváži. Synovec Digory spolu s priateľkou Polly v ňom objavia miesto, odkiaľ sa dá vchádzať do bezpočtu iných svetov. Hneď prvý, ktorý navštívia, však nevyzerá prívetivo. Je celý mŕtvy a všetko sa v ňom rozpadá. Napoly nechtiac v ňom oživia kráľovnú Jádis, ktorá pred vekmi zabila všetko živé vo svoje