Metalotermické tavenie a zváranie bez použitia elektrickej energie - Polák, Ladislav; Čižmárik, Pavel (Púchov SMTV, 2004)
Zhospodárenie metalotermického tavenia a zvárania bez použitia elektrickej energie je aj v súčasnej dobe stále vysoko aktuálnym problémom. Ak výroba zliatin a zváranie s použitím elektrickej energie sa realizuje účinkom elektrického oblúka rádove pri teplotách 4000-5000 C, pri aplikácii metalotermie pre tavenie a zváranie je teplota procesu rádove minimálne o polovicu nižšia, čiže pod 2000 C. Z toho vyplývajú ďalekosiahle ovplyvňovania zúžitkovania zdrojov základných surovín vo forme rúd a koncentrátov pri tavení a tepelného ovplyvňovania zváraných materiálov s negatívami, ktoré sa nedajú vyriešiť ani vývojom nových druhov mikrolegovaných ocelí. Podstatne nižšie teploty procesu pri metalotermickom tavení a zváraní sú vhodnejšie aj pre výskum a vývoj bezodpadových technológií.
Keywords: strojárstvo; zváranie; tavenie; metalotermické zváranie; zváranie bez elektrickej energie; príručky