Chrám a lóža - Baigent, Michael, 1948-; Leigh, Richard; Kautmanová, Ivona (Bratislava Remedium, 2006)
Kniha Chrám a lóža Michaela Baigenta a Richarda Leigha, autorov Svätej krve a Svätého grálu a Podvodu so Zvitkami od Mŕtveho mora, prináša najviac objasňujúcich poznatkov, ktoré sa doteraz publikovali o vývoji slobodomurárstva.
V tejto fascinujúcej historickej detektívke sledujú autori okolnosťami vynútené presuny templárov po roku 1309 z Európy do Škótska, kde sa zakorení templárske dedičstvo a zveční sa v sieti šľachtických rodín. Slobodomurárstvo, ktoré z tohto dedičstva vzniklo, pokračovalo v úsilí Stuartovcov a obohatilo ho o vlastné hodnoty.
Chrám a lóža mapuje vznik slobodomurárstva od prežitia templárskych tradícií, cez prúdenie myšlienok v Európe, tajomstvo obklopujúce Rosslynskú kaplnku a elitný káder aristokratov zaviazaných francúzskemu kráľovi ako osobní strážcovia.
Keywords: romány autorské; historické romány; templári; Európa; 17.-18. stor; Svätý grál; Zvitky od Mŕtveho mora; dejiny Grálu; hnutie Grálu; faktografická literatúra; próza; Baigent, Michael (novozélanský spisovateaĺ, teoretik histórie, mysticizmu a náboženstva, lektor. Nar. 1948 Christchurch, Nový Zéland -); novozélandská literatúra - texty