Láska a česť - Pronská, Jana: 1972- (Slovenský spisovateľ, 2009)
Lúpežný rytier Sebastián Rozgoni, pán z Rozhanoviec, ktorého intrigami pripravili o rodinný majetok i česť, sa podujme chrániť sestru svojho dávneho priateľa Jana Barcaia pred jej poručníkom, chamtivým strýkom Arpádom Podmanickým. Ten ju chce vydať za starého násilníka Mikuláša Ujheliho a zmocniť sa tak barcaiovských výnosných baní. Mladá dievčina sa všemožne bráni nanútenému sobášu, no napokon jej nezostane nič iné, iba pred strýkom utiecť...