Záhada strateného obrazu (Chasing Vermeer) - Balliett, Blue, 1955-; Juráňová, Jana, 1957-; Helquist, Brett (Bratislava Slovart, 2006)
Keď kniha plná nepredvídaných udalostí spojí osudy Petry Andalee a Caldera Pillayho, začnú sa diať podivuhodné veci: Zdanlivo nesúvisiace udalosti zrazu súvisia, výstredná stará dáma vyhľadáva spoločnosť Petry a Caldera a Vermeerov obraz nevyčísliteľnej hodnoty sa stratí. Skôr než si to títo dvaja kamaráti uvedomia, ocitnú sa v centre medzinárodného škandálu týkajúceho sa umenia, a nikto ľ ani susedia, ani rodičia, ani učitelia ľ nie sú mimo podozrenia.
Petra a Calder sú postupne vťahovaní do tajomného labyrintu tohto prípadu a musia sa spoliehať len na svoju intuíciu, skúsenosti s riešením problémov a na svoje vedomosti o Vermeerovi. Podarí sa im rozlúštiť záhadu zločinu, ktorý zmiatol dokonca aj FBI?
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; fantazijné romány; dobrodružné romány; próza; americká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov