Asertivně do života : Psychologie pro každého - Novák, Tomáš; Capponi, Věra (Grada Publishing, 2004)
Asertivita nabízí metody konstruktivního zvládání řady typických patových komunikačních situací, které nám komplikují nejen soužití s ostatními v práci, ve škole a v rodině, ale i vztah k sobě samým. Jak říkat ne bez pocitu viny? Jak požádat o laskavost? Kde je hranice přijatelného kompromisu ve sporu? Jak se nenechat manipulovat? Jak správně kritizovat a jak kritiku přijímat? Známí poradenští psychologové, autoři úspěšných populárně-psychologických knih, nabízejí v této příručce kromě nezbytného teoretického přehledu asertivních technik a práv především testy a praktické tréninkové programy pro výcvik asertivního chování. Kniha Asertivně do života vám bude průvodcem na cestě za vymezováním hranic vůči vašim komunikačním partnerům, pomůže vám i v orientaci ve vlastních motivech jednání a jistě účinně podpoří vaši snahu vést sebevědomý a vyrovnaný život v nemanipulující společnosti.