Asertivně do života Psychologie pro každého - Novák, Tomáš; Capponi, Věra (Praha Grada Publishing, 2004)
Asertivita nabízí metody konstruktivního zvládání řady typických patových komunikačních situací, které nám komplikují nejen soužití s ostatními v práci, ve škole a v rodině, ale i vztah k sobě samým. Jak říkat ne bez pocitu viny? Jak požádat o laskavost? Kde je hranice přijatelného kompromisu ve sporu? Jak se nenechat manipulovat? Jak správně kritizovat a jak kritiku přijímat? Známí poradenští psychologové, autoři úspěšných populárně-psychologických knih, nabízejí v této příručce kromě nezbytného teoretického přehledu asertivních technik a práv především testy a praktické tréninkové programy pro výcvik asertivního chování. Kniha Asertivně do života vám bude průvodcem na cestě za vymezováním hranic vůči vašim komunikačním partnerům, pomůže vám i v orientaci ve vlastních motivech jednání a jistě účinně podpoří vaši snahu vést sebevědomý a vyrovnaný život v nemanipulující společnosti.
Výber z obsahu: Co je to asertivita?. Asertivita = stop manipulaci. Agresivně - pasivně - asertivně. Asertivní "lidská práva". Asertivní techniky. Kritika = velký manipulátor. Asertivně do života. Výcvik asertivity.
Keywords: psychológia; psychika; správanie; morálka; asertivita; osobnosť; príručky praktické