Charakter: Román o synovi a otcovi : (Karakter) - Bordewijk, Ferdinand, 1884-1965 (Premeny, 2003)
Román holandského spisovateľa sa odohráva na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov v Rotterdame. Je to príbeh mladého Jacoba Katadreuffa, ktorý navzdory biednym pomerom urobí právnickú kariéru; na tejto ceste ho neustále prenasleduje otec, obávaný exekútor. Majstrovské dielo svetovej literatúry je založené na dobre ukrytom, no vybičovanom psychologickom napätí medzi synom a otcom.