Pomóóóc! Už som ako moja mama ("Help! l'm Turning Into My Mum!") - McKinnon, Gina; Redlingerová, Alena: 1946-; Mosedale, Mike; Hríbiková, Alexandra (Fragment Bratislava, 2009)
Dá sa vyhnúť tomu, aby som sa podobala svojej matke?
Podľa psychológov sa ženy počas života menia na svoje matky, pretože s nimi boli najužšie späté, keď sa im formoval mozog, a matka teda predstavovala ich okno do vonkajšieho sveta. Táto kniha humorným spôsobom hovorí o nezvrátiteľnom vývoji všetkých žien (vrátane tých, ktoré sú "celý otec") smerom k nadčasovému, a teda nesmrteľnému symbolu matky. Kedykoľvek teda na vás padne depresia z toho, že sa meníte na svoju mamu, neberte to ako prehru, ale ako víťazstvo. Plníte úlohu, ktorá už tisícky rokov vyplýva zo zákonov prírody ľ a utešujte sa škodoradostnou istotou, že to isté raz čaká aj vašu pubertálnu, búriacu sa (a vraj takú odlišnú) dcéru.
Obsah: Úvod. Kultúra nadovšetko. Zelené bohyne. Muži? Prosím vás! Načo vlastne sú? Nákupná terapia. Sivá zóna. Dievčatá sa nechcú zabávať. Babka k babce, budú kapce. Všetko musí byť tip-top. Všade dobre, doma najlepšie. Matka má vždy pravdu. Mamin harmonogram príprav na spoločenské udalosti. Test: Ste už ako vaša mama? Slovníček.
Keywords: spoločenské vedy; psychológia; psychológia osobnosti; osobnosť; ženy; premeny ženy; matky a dcéry; medziľudské vzťahy; spoločenské udalosti; test osobnosti