Bikini : (Bikini) - Wisniewski, Janusz Leon, 1954- (Ikar, 2010)
Bikini,najnovší Wiśniewskeho román, je napínavou freskou, zobrazujúcou niekoľko ľudských osudov na pozadí dramatických udalostí konca druhej svetovej vojny a prvých mesiacov mieru. Nezvyčajná odysea mladej nemeckej dievčiny Anny sa začína v Drážďanoch, kde prežije pamätné zničujúce bombardovanie vo februári roku 1945, pokračuje útekom z Drážďan do Kolína, kde sa stretne s americkým fotoreportérom Staneleym Bredfordom. Toho jej fotografie z drážďanského pekla natoľko zaujmú, že jej ponúkne prácu v denníku New York Times. Posledné mesiace vojny teda prežije v Amerike a v závere knihy sa stala svedkom ďalšej tragickej udalosti, ktorá hrozivo poznačila prvé dni mieru aj povojnový vývoj svete ľ skúšky americkej atómovej bomby na ostrove Bikini v Tichom oceáne. Ako milovať, keď sme videli toľko zla? Ako veriť, keď sme spoznali nekonečnú ľudskú náklonnosť na klamstvo? Ako žiť vo svete plnom nenávisti? To sú otázky, ktoré si kladie Anna a ďalšie postavy románu. Odpovedať na ne nie je ľahké ľ najmä ak ťaživo zasahujú