Mária Terézia: Medzi trónom a láskou - Cristen, Gabriele Marie; Linzbothová-Krupová, Elena, 1939-; Mária Terézia, 1717-1780 (Bratislava Ikar, 2006)
Keď Mária Terézia v novembri 1780 zomrela, v jej pozostalosti sa našiel udivujúci zoznam. Možno si v ňom prečítať, že jej šťastné manželstvo s cisárom trvalo 29 rokov ľ "to teda je 335 mesiacov, 1540 týždňov, 10 781 dní, 258 774 hodín". Tento zoznam spísala vášnivo milujúca žena a dúfala v opätovné stretnutie.
Niekoľko dní pred smrťou sa Mária Terézia obzerá späť ľ a rozpráva, ako sa všetko začalo: Malá Rezi má šesť rokov a je veľmi vzdialená od toho, aby bola žiadanou dedičkou, keď do jej života po prvý raz vstúpil roku 1723 pätnásťročný dedičný princ Lotrinský. Vtedy nik nemohol tušiť, že z jej detského rojčenia o Františkovi Štefanovi sa raz stane veľká vášeň jej života.
O trinásť rokov habsburská dedička trónu konečne povedala "áno" svojmu lotrinskému princovi, keď ich politické intrigy a mocenské hry najprv držali v striedavých pocitoch neistoty. Potom však nasledovali dobré roky.
Z "chudobného" Lotrinčana "bez vlasti" sa stal rímsko-nemecký cisár František I.; a keď otec Márie Terézie Karol VI. roku 1740 zomrel, stala sa ako 23-ročná jeho nástupkyňou. Viedla vojny, vyjednávala, vládla a obnovovala. Nebola iba manželkou cisára, ale aj arcivojvodkyňou Rakúska, kráľovnou Uhorska a Čiech ľ a matka šestnástich detí! Avšak František I. zostal mužom v tieni svojej ženy. Ako sa s tým vyrovnával? Mária Terézia spomína
Keywords: romány autorské; historické romány; romány o láske; biografické romány; Mária Terézia (bola uhorskou (1741 ľ 1780, ako Mária II. Terézia) a českou (1743 ľ 1780) kráľovnou z rodu Habsburgovcov a rakúskou arcivojvodkyňou od roku 1740. Bola to jediná žena, ktorá vládla na českom tróne. Jej celý titul bol Mária Terézia, cisárovná Svätej ríše rímskej nemeckého národa, Kráľovná Uhorska, Česka, Chorvátska a Slavónska, arcivojvodkyňa Rakúska, vojvodkyňa Parmy a Piacenzy a veľkovojvodkyňa Toskánska [1]. V roku 1736 sa stala manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala 16 detí. Často je označovaná ako "Matka dvoch cisárov". Jej manžel sa 13. septembra 1745 stal rímskonemeckým cisárom. * 13.05.1717 Viedeň ľ ć 29.11.1780 Viedeň); próza; nemecká literatúra - texty; Linzbothová-Krupová, Elena (slovenská prekladateľka)