Opica a tiger : (The Monkey and The Tiger) - Gulik, Robert van, 1910-1967 (Slovenský spisovateľ, 2006)
V prípade Ráno opice navedie sudcu Ti na zaujímavú stopu gibon, ktorý prinesie zakrvavený diamantový prsteň na terasu jeho rezidencie. Až po náleze kuriózne zohavenej mŕtvoly v lese si sudca postupne skladá príbeh o bohatom lekárnikovi, ktorý sa zaľúbil do mladej dievčiny.