Opica a tiger (The Monkey and The Tiger) - Gulik, Robert van, 1910-1967; Krčméry, Ivan, 1921-1997; Grečner, Dušan, 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2006)
V prípade Ráno opice navedie sudcu Ti na zaujímavú stopu gibon, ktorý prinesie zakrvavený diamantový prsteň na terasu jeho rezidencie. Až po náleze kuriózne zohavenej mŕtvoly v lese si sudca postupne skladá príbeh o bohatom lekárnikovi, ktorý sa zaľúbil do mladej dievčiny.
V Noci tigra sa sudca Ti uberá do hlavného mesta, keď ho od sprievodu oddelí povodeň a ocitne sa vo vidieckom dome ohrozenom krvilačnými banditmi. Riešenie životu nebezpečnej situácie mu navyše komplikuje záhadný prípad statkárovej dcéry, v ktorom hrá hlavnú úlohu láska a chamtivosť.
Keywords: romány autorské; historické romány; Gulik, Robert van, celým m. Robert Hans van Gulik (holandský orientalista, diplomat, hudobník a spisovateľ, autor detektívnych príbehov o sudcovi Tí, 09.08.1919 Zutphen, Holandsko - 24.09.1967 Haag, Holandsko); detektívne romány; kriminálne romány; čínsky stredovek; próza; holandská literatúra - texty; Čína; Čína; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); Krčméry, Ivan (slovenský publicista, prekladateľ. * 28.11.1921 Martin, Slovensko - 18.07.1997 Bratislava, Slovensko)