Hodváb - Baricco, Alessandro, 1958- (Slovart, 2006)
Hodváb je poetický príbeh o nenaplnenej láske. Dej sa odohráva vo Francúzsku a exotickom Japonsku devätnásteho storočia. Hrdina Hervé Joncour sa živí neobyčajným remeslom ľ pre potreby pestovateľov prenáša z ďalekých krajín do Francúzska larvy hodvábnika. Pri jednej z ciest do neznámych končín Japonska zažije očarenie, ktoré ho poznamená na celý život... Kniha bola preložená do vyše tridsiatich jazykov, do filmovej podoby ju pretvoril režisér John Madden.