Dejiny Slovenska: Dejiny štátov - Kováč, Dušan: 1942-; Bohúň, Peter Michal: 1822-1879; Vimr, Vladimír: 1954-; Urban, Jan (Nakladatelství Lidové noviny Praha, 2007)
Dejiny Slovenska sa odohrávali predovšetkým v dvoch štátnych útvaroch - v Uhorsku a Československu. A predsa sa týmto rámcom úplne nevyčerpávajú. Zistili by sme to, keby sme ich chceli nahradiť dejinami Uhorska do roku 1918 a po roku 1918 dejinami Československa - ich súčet vytvorí to, čo by sme chceli poznať. Okrem toho existuje aj druhá krajnosť: chápať dejiny Slovenska a Slovákov iba ako dejiny akéhosi "slovenského disentu" v Uhorsku a možno aj v Československu.
Z obsahu: Predhovor. Pred príchodom slovanov. Starí slovania. V stredovekom Uhorsku. V Habsburskom súštátí pod hrozbou polmesiaca. V "osvietenom" storočí. Vznik moderného slovenského národa. Postupné odcudzovanie sa Uhorskému štátu. Prvá svetová vojna. V medzivojnovom Československu. Slovenský štát ako Hitlerov satelit. Roky "riadenej demokracie". Komunistická diktatúra a její kríza. Od "normalizácie" k novej nádeji. Pád komunizmu. Slovenská republika. Vstup Slovenska do 21. storočia.
Dodatky: Chronológický prehľad významných udalostí. Panovníci a hlavy štátov. Rodokmene panovnických dynastií - Rodokmene Arpádovcov (378), rodokmenň dynastie Anjou, Luxemburgovcov, Habsburgovcov a Jagelovcov, vládnúcich v Uhoesku v 14.-15. stor. (380), Rodokmeň Habsburgovcov (rakúskej vetvy) v 16.-18. stor. (382), Rodokmeň habsbursko-lotrinskej dynastie (384). Výber odporúčanej literatúry. Register.
Keywords: dejiny slovenské; dejiny štátu; panovníci a hlavy štátov; Kováč, Dušan (slovenský básnik, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež a literatúry faktu, historik. Brat bývalého prezidenta Michala Kováča. * 03.01.1942 Humenné, Slovensko -); Slovensko; rodokmene panovnických dynastií; chronologické prehľady; Mojmírovci - dynastia; Arpádovci - dynastia; Anjou - dynastia; Habsburgovci - dynastia; habsbursko-lotrinský rod; prezidenti Československej (Česko-Slovenskej) republiky; prezidenti Slovenskej republiky; prehľady dejín; monografie; Slovensko; Bohúň, Peter Michal (bol slovenský maliar, učiteľ. Štúdia na pražskej Akadémii výtvarných umení. Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa sa nachádza v srdci krásnej prírody Liptova. Za vyvrcholenie jeho tvorby je považovaná temperová skica z roku 1848 Slovenské ľudové zhromaždenie s postavami ľudí v krojoch z celého Slovenska, ktorou sa zapísal medzi priekopníkov slovenského historického maliarstva. Jeho pravdepodobne najznámejším obrazom je portrét slovenského národného buditeľa Jána Francisciho ako dobrovoľníckeho kapitána. * 29.09.1822 Veličná, na orave, Slovensko - 20.05.1879 Bielsko-Biala, Poľsko); Vimr, Vladimír (český maliar, grafik, typograf a ilustrátor. * 07.09.1954 Praha, Česko -)