Cudná správa z vrcholu sna - Grendel, Lajos, 1948- (Hlavolamy, 1998)
Vo všetkých Grendelových príbehoch sa konflikt medzi postavami, bezvýchodisková situácia, krízový stav, neznesiteľná okolnosť rieši nenazdajky zásahom iracionálnej sily; niekedy nejde o riešenie, ale o obrátenie vecí naruby, o predĺženie napätia, aj čitateľského. Naraz nevieme, na čom sme, no nevie to ani postava, a tak Grendel navodzuje zlomové momenty, ktoré nemajú ďaleko k poetike magického realizmu: skutočné sa mení v neskutočné, a to sa znovu podáva ako skutočné.