Cudná správa z vrcholu sna - Grendel, Lajos, 1948-; Wlachovský, Karol, 1941-; Nicz, Miro (Levice L.C.A., 1998)
Vo všetkých Grendelových príbehoch sa konflikt medzi postavami, bezvýchodisková situácia, krízový stav, neznesiteľná okolnosť rieši nenazdajky zásahom iracionálnej sily; niekedy nejde o riešenie, ale o obrátenie vecí naruby, o predĺženie napätia, aj čitateľského. Naraz nevieme, na čom sme, no nevie to ani postava, a tak Grendel navodzuje zlomové momenty, ktoré nemajú ďaleko k poetike magického realizmu: skutočné sa mení v neskutočné, a to sa znovu podáva ako skutočné.
Bibliografická poznámka. Autorská a prekladateľská poznámka.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; psychologické poviedky; humoristické poviedky; Grendel, Lajos, (slovensko-maďarský spisovateľ, kritik a vysokoškolský profesor, 6.04.1948 Levice-); Wlachovský, Karol (slovenský prekladateľ. * 20.05.1941 Košice, Slovensko -); próza; maďarská literatúra - texty