Prvý príbeh pána Tragáčika 1. zv. (Pierwsza przygoda pana Samochodzika) - Nienacki, Zbigniew: 1929-1994 1929-1994 (Ikar, 2005)
Mladý novinár objaví v starých novinách správu o liste čínskej armády obrancom albazinskej pevnosti, ktorý bol napísaný mandžusky, mongolsky a poľsky. Táto informácia ho natoľko zaujme, že sa rozhodne vypátrať, ako to vlastne bolo. Vyberie sa na dobrodružnú cestu na Sibír, dozvie sa o osudoch krajanov na Ďalekom východe. Podarí sa mu však nájsť aj poklad ukrytý v albazinskej pevnosti?