Čechoslováci v gulagu a československá diplomacie 1945 - 1953 - Polišenská, Milada (Libri, 2006)
Autorka na základě dlouholetého studia našich i zahraničních archivů přináší dosud neznámý pohled na stále se zeslabující a po roce 1948 už často jen formální úsilí o návrat odvlečených československých občanů z táborů nucených prací v SSSR.