Čechoslováci v gulagu a československá diplomacie 1945 - 1953 - Polišenská, Milada (Praha Libri, 2006)
Autorka na základě dlouholetého studia našich i zahraničních archivů přináší dosud neznámý pohled na stále se zeslabující a po roce 1948 už často jen formální úsilí o návrat odvlečených československých občanů z táborů nucených prací v SSSR.
Vedle dalších příloh je mimořádně zajímavý seznam více než 7 400 osob (u řady z nich i s odkazem na konkrétní archivní prameny) odvlečených čs. občanů (často ruského či ukrajinského původu).
Výber z obsahu: Několik poznámek k státoprávním a národnostním představám o Československu. Politika a diplomacie. Československo-sovětská jednání o repatriacích. Prověrky a transporty. Oficiální ukončení repatriací a jejich epilog. Československo a jeho obyvatelé jako oběti deportací. Odškodnění deportovaných.
Keywords: pracovné tábory; koncentračné tábory; Gulag (Rusko: prac.tábory); r.1945 - r.1953; Sovietsky zväz; Slováci; Česi; deportácie; diplomacia československá; diplomatické rokovania; repatriácia obyvateľstva; porušovanie ľudských práv; politika medzinárodná; dejiny Európy; Gulag (Rusko: prac.tábory); Sovietsky zväz