Deltora: Prekliate jazero 2. zv.: Krajina netvorov a kúzel : (The Lake of Tears, séria Deltora Quest 1) - Rodda, Emily: 1948- (Krajina netvorov a kúzel, 2005)
Čarovný pás, pozostávajúci zo siedmich drahokamov, kedysi nosili králi Deltory stále pri sebe a krajina bola v bezpečí. Tento Pás nesmiernej sily však niekto jedného dňa zničil a klenoty ukradol a ukryl na temných a strašidelných miestach Deltory. Kráľovstvo ovládol úkladný Pán Tieňov. Uplynulo veľa rokov tmy, až konečne nastal vhodný okamih, aby sa Lief a Barda mohli vydať na nebezpečnú púť. S novou spoločníčkou Jazmínou sa im podarilo nájsť zlatý topás. Aby však dedič trónu mohol oslobodiť svoju krajinu od nadvlády Pána Tieňov, treba získať späť všetkých sedem drahokamov a znova ich zasadiť do Kúzelného pásu. Druhý kameň stráži hrozný strážca Prekliateho jazera, ktoré začarovala zlá a mocná čarodejnica Thegan.